Borger
 
Kultur og fritid
 
Erhverv
 
Job og karriere
 
Politik og demokrati
 
Om kommunen
 
Historiske huse og gaderum i Aalborg midtby - Hjelmerstald
Forside Brødkrumme seperatorOm kommunen Brødkrumme seperatorByplanlægning Brødkrumme seperatorKulturarv Brødkrumme seperatorAalborg - Bevar mig vel!
 

Aalborg - Bevar mig vel!

Aalborg Kommunes byplanlæggere samarbejder med museumsinspektørerne fra Aalborg Historiske Museum. Vi vil i fællesskab lære byen bedre at kende. Både for at kunne forstå fortidens Aalborg og for at kunne planlægge for nutiden på en måde, der styrker Aalborgs identitet. Vi ved allerede en del om byen, og den viden vil vi gerne dele med dig.

Hvorfor interessere sig for fortiden?

Aalborg har altid været under forandring. Byen har eksisteret i mere end 1000 år, og meget er sket, siden de første vikinger slog sig ned i det, der nu er Algade. Spor fra fortiden kan fortælle os noget om, hvordan Aalborgenserne byggede huse, og hvad de beskæftigede sig med.  I det centrale Aalborg kan de eksisterende gader fx spores tilbage til før middelalderen. Den centrale bys struktur er således ikke noget, der er opfundet i nyere tid. Når vi går rundt i fx Algade er det altså mennesker, der levede næsten 1000 år før os, der har bestemt, at gaden skal ligge der.

Hvad betyder fortiden for fremtiden?

En by har sin egen identitet, blandt andet i kraft af, hvordan byen er blevet til, hvordan man har bygget byen op, hvor rig byen har været, og hvad dens beboere har levet af.  Nogle af sporene fra fortidens Aalborg er væk for bestandigt, mens andre spor er meget synlige i gadebilledet, fx Jens Bangs Stenhus. De spor, man i dag kan se fra tidligere tider, kalder byplanlæggerne 'kulturarv'. Kulturarven giver os en reference til fortiden. Uden kulturarven ville Aalborg ikke være Aalborg! Når der planlægges for nye byggerier i byen skal vi have omtanke for, at vi passer godt på kulturarven og foretager bevidste valg om byens udvikling. Derfor er fortiden vigtig for fremtiden.

Vi deler vores viden med dig

I menuen til venstre kan du vælge at læse noget om den viden, historikerne og planlæggerne i fællesskab har indsamlet om det gamle Aalborgs udvikling og historie – altså det vi kalder kulturarv. Vi er startet med området omkring Salling, men vi arbejder stadig på sagen og vil løbende præsentere ny viden her på siden om den øvrige by.

Byens udstrækning fra år 1000 til 1650
Kortet viser, hvordan udstrækningen af Aalborg midtby var i årene 1000, 1250, 1530 og 1650. Grundkortet er fra 2009.

 
Senest opdateret den 1. februar 2013
 

Emneregister

Kontakt

Plan & Byg
Stigsborg Brygge 5, Boks 219
9400 Nørresundby
Tlf. 9931 2000
plan.byg@aalborg.dk
Vis kort Find vej

Åbningstider
Mandag - onsdag
09.00 - 15.00
Torsdag
09.00 - 17.00
Fredag
09.00 - 14.00

Kontakt

Plan & Byg
Ulla Kristensen
Direkte tlf. 9931 2239

ulk-teknik@aalborg.dk

 

Aalborg Historiske

Museum

Morten Pedersen

Direkte tlf. 9931 7414

mp-kultur@aalborg.dk